

P R O G R A M M E

3RD ANNUAL JOHANNESBURG

FAMILY LAW CONFERENCE

28-29 SEPTEMBER 2016

DAY 1:

00.00 00.55	D	
08:00 - 08:30	Registration and coffee	
(30 minutes)		
08:30 - 08:45	Chair's welcome and brief update on the	Beverley Clark, Clarks Attorneys,
(15 minutes)	Gauteng Family Law Forum	Johannesburg
08:45 - 09:25	Mindfulness at work	Casper Oelofsen, Mindfulness Coach,
(40 minutes)		Johannesburg
, ,		, and the second
09:25 - 10:05	Discretionary family trusts in divorce - a	Advocate Stuart Humphrey, KwaZula-
(40 minutes)	case update and analysis	Natal Bar, Durban
(40 minutes)	cuse update and analysis	Tratat Bar, Bar oan
10:05 - 10:45	Attacking trusts upon divorce and in	Professor Leentjie de Jong, <i>UNISA</i> ,
(40 minutes)	maintenance matters	Pretoria
(40 mmutes)	maintenance matters	Tretoria
10:45 - 11:15	Coffee	
(30 minutes)	Conce	
(30 mmates)		
11:15 - 13:00	Understanding and managing high-	Megan Hunter, Speaker, Author and Co-
(105 minutes)	conflict personalities in legal disputes,	Founder of the High Conflict Institute, San
(105 minutes)		
	and recovering from relationships with	Diego
	high-conflict personalities	
	Y 1	
13:00 - 14:00	Lunch	
(60 minutes)		
14:00 - 16:00	Judicial interference with parental	Professor Hanneretha Kruger, UNISA,
(120 minutes)	responsibilities and rights - a panel	Pretoria
	discussion	
		Dr Ronel Duchen, <i>Psychologist</i> ,
		Johannesburg
		Megan Hunter, Speaker, Author and Co-
		Founder of the High Conflict Institute, San
		Diego
		Chair : Sir Peter Singer, <i>Retired Judge of</i>
		the Family Division High Court in London
		and Family Dispute Resolution Facilitator
		and I amily Dispute Resolution Pacification





		at 1 Hare Court, London
16:00 - 16:30	Tea	
(30 minutes)		
16:30 - 17:00	Mediation in the Western Cape - how it	Craig Schneider, Craig Schneider
(30 minutes)	has developed as the mediator develops	Associates, Cape Town
	and how it fits into facilitation/parenting	
	coordination	
17:00 - 17:30	When and why facilitation/parenting	Astrid Martalas, Psychologist and
(30 minutes)	coordination sometimes does not work	Mediator, Cape Town
	and what options are available to the	
	parenting coordinator	
17:30	End of Day 1	
17:30 onwards	Drinks at the bar at The Capital Empire	

DAY 2:

08:00 - 08:30 (30 minutes)	Registration and coffee	
08:30 - 09:40 (70 minutes)	Case law update (children and finances)	Advocate Tanya Eichner-Visser, Group 21, Sandown Village, Johannesburg
09:40 - 10:20 (40 minutes)	The changes to government pension funds in respect of divorce matters	Advocate Sandile Khumalo, Duma Nokwe Group of Advocates, Johannesburg
10:20 - 11:00 (40 minutes)	Contact with infants	Nicola Dawson, Psychologist, Johannesburg
11:00 - 11:30 (30 minutes)	Coffee	
11:30 - 12:30 (60 minutes)	New developments in surrogacy	Robynne Friedman, Robynne Friedman Attorneys, Johannesburg Advocate Karabo Ozah, Centre for Child Law, Pretoria
12:30 - 13:10 (40 minutes)	Relocation with minor children from South Africa	Zenobia du Toit, Miller du Toit Cloete Inc, Cape Town
13:10 - 13:25 (15 minutes)	Family law arbitration - an update	Beverley Clark, Clarks Attorneys, Johannesburg Zenobia du Toit, Miller du Toit Cloete Inc, Cape Town
13:25 - 13:30 (5 minutes)	Close	Beverley Clark, Clarks Attorneys, Johannesburg





13:30	End of Day 2	
14:30 - 17:30 (180 minutes)	Optional workshop on understanding and managing high-conflict personalities in legal disputes (lunch will be provided beforehand)	Megan Hunter, Speaker, Author and Co- Founder of the High Conflict Institute, San Diego

